“Wat ik zo leuk vind aan evenementen zoals dit,” zegt Rowan Hoskyns Abrahall, de huidige president van Joomla, “is dat mensen met elkaar praten, in plaats van te luisteren naar één persoon op een podium.”

We spreken haar tijdens Joostock, voluit Joostock JoomlaCamp Unconference, de Nederlandse Joomla Unconference die in 2018 voor de tweede keer werd georganiseerd. Zelf heeft Rowan deze editie actief deelgenomen aan een aantal sessies; er waren er vandaag twaalf. Haar doel voor vandaag is kijken wat er leeft in de Joomla-community, en luisteren naar wat de mensen bezighoudt. Ze is blij met de openheid en de goede sfeer tijdens het evenement.

Na afloop is er een Q&A met Rowan, waarin de bezoekers haar alles mogen vragen. Naast een aantal ‘interne’ vragen over Joomla wereldwijd, is er één vraag die eruit springt: wat als Rowan één ding kon veranderen, los van alle mogelijkheden en beperkingen? “Dan zou ik regelen dat Joomla niet meer het geheime CMS is, maar een toepassing die iedereen kent en die iedereen wil gebruiken om prachtige websites te maken.”